Rc-waarde in de badkamer

Wat is een Rc-waarde ? Een Rc-waarde is een begrip welke aangeeft hoe goed de warmte wordt tegengehouden door het desbetreffende isolatieproduct. De Rc-waarde wordt vaak gebruikt als het gaat om de isolatie van woningen. De eisen, wetten en regels worden steeds strenger en hoger met betrekking tot de isolatie van uw woning zo ook de benodigde Rc-waarde.

Een Rc-waarde staat voor de warmteweerstand van niet alleen het isolerende product maar van het gehele geïsoleerde onderdeel van de woning. Dit kan bijvoorbeeld de vloer van uw woning zijn of de geïsoleerde spouwmuur. Hoe hoger de Rc-waarde hoe beter de isolatie. De hoge Rc-waarde van het desbetreffende onderdeel zorgt ervoor dat de warmte binnen in de woning blijft.

Op de isolatiemarkt wordt ook wel eens gesproken over de Rd-waarde, deze waarde geeft de warmteweerstand van enkel en alleen het isolerende product. Over de Rd-waarde wordt vaak gesproken door de leverancier. Dit omdat een Rd-waarde na aanbrengen van het isolerende product eigenlijk veranderd in de Rc-waarde omdat het dan gaat over de warmteweerstand van de gehele constructie.

Er zijn in het huidige bouwbesluit eisen voor de nieuwbouw woningen met betrekking tot de hoogte van de Rc-waarde. De Rc-waarde van de vloer moet bijvoorbeeld minimaal 3.5 M2K/W zijn, van de gevel moet de Rc-waarde minimaal 4.5 M2K/W zijn en van uw dakconstructie is de minimale Rc-waarde 6.0 M2k/W.  

U kunt samen met het gespecialiseerde isolatiebedrijf uw wensen en eisen bespreken, de installateur of adviseur kan u dan aan de hand van uw gegevens, de huidige situatie en de waarden welke zij hanteren een goed advies geven. Schotgroepisolatie is gespecialiseerd isolatiebedrijf met alle kennis over Rc-waarde.

Er zijn verschillende vormen van het isolatie. Hierbij kunt u denken aan Spouwmuurisolatie, Dakisolatie, Glasisolatie en tot slot Vloer- en bodemisolatie. Goede isolatie van uw woning zorgt niet alleen voor een hoger comfort maar ook voor een lagere energierekening en een hoger energielabel.