Veiligheid

Iedereen weet dat het gebruik van elektriciteit in een vochtige omgeving kan levensgevaarlijk kan zijn. Het is daarom belangrijk om bij het kiezen van een badkamerlamp te letten op de IP-waarde. De letters IP staan voor International Protection. Deze reeks bestaat uit de letters IP, gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer staat voor de bescherming tegen vaste stoffen en het tweede cijfer voor de bescherming tegen vloeistoffen. Je kan het volgende onthouden: hoe hoger de cijfers van de IP-waarde, hoe beter de bescherming.

Er zijn drie zones te bepalen:

Voor het gebruik van badkamerverlichting worden drie zones onderscheiden, afhankelijk van de hoeveelheid vocht aanwezig op deze plekken. Zo kunt u makkelijk bepalen welke IP-waarde je toekomstige badkamerlamp moet hebben. Hier moet u op letten bij de aankoop van een badkamer lamp, onderstaand zijn de zones beschreven:

De eerste zone: Dit betreft de verlichting direct naast het bad of in de douchecabine. De zone met de meeste hoeveelheid vocht. De badkamerlampen in deze zone moeten voldoen aan de strengste eisen. Deze badkamerlampen moeten een IP-waarde van IP65  hebben. Deze badkamerverlichting is waterdicht, hier komt geen druppel van binnen en deze verlichting is maximaal beschermt.


Tweede zone: Dit zijn de plekken net om de aller natste gebieden in de badkamer. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte direct boven de douchecabine, rondom het bad en rond de wastafel. De kans is groot dat er water op de lamp komt, dus ook deze lampen moeten beschermd zijn tegen water en vocht. Niet alleen direct vocht maar op opspattend water. Het is noodzaak om voor deze badkamerverlichting een minimale IP-waarde van IP44 aan te houden. Deze lampen zijn IP44-lampen en zijn spatwaterdicht.


Derde zone: Er zijn altijd plekken in de badkamer die minder vocht gevaarlijk zijn dan bovenstaande twee gebieden. In deze gebieden is veel minder vocht of water aanwezig, maar toch kan het zomaar zijn dat de verlichting in contact kan komen met condens. Een IP-waarde van IP20 of IP21 voldoet hier.